neděle 29. srpna 2010

ROCK FOR CHURCH(ILL) 2010

Geniální, pohodový, skvěle načasovaný a výborně umístěný - takový je hudební festival ve Vroutku u Podbořan Rock for Churchill.


Jedenáctý ročník je za námi. Tradičně na konci srpna uzavíral (alespoň pro mne) letní festivalovou sezónu. Jako už po několikáté, sešli jsme se s klukama ve Vroutku již ve čtvrtek a zabydleli se v nastávajícím stanovém městečku. Dorazili i hradišťáci, což je banda prima lidiček, která opět přijela v hojném počtu z Mnichova hradiště. Postavili jsme stany, pojedli něco z grilu a v poklidu popíjeli. Večer jsem se šel projít do areálu, kde již stálo pódium a několik stánků. Bohužel jsem to lehce přepálil s pitím a závěr noci jsem prospal :)

Fotky ze čtvrtka:


V pátek po probuzení jsme registrovali, že se stanové městečko začíná pomalu ale jistě plnit přijíždějícími návštěvníky. Myslím ale, že letos jich nebylo tolik co vloni. Možná je odradilo počasí, nebylo moc hezky a ani předpovědi neslibovali zrovna slunečno. Nicméně kdo přijel, byl určitě připraven i na to, že celý víkend proprší.

Areál se návštěvníkům otevřel ve 12:00. Od jedné hrála první kapela ELEKTROŠROT BAND. kterou jsem ale vynechal. Zašel jsem se podívat až na XAVIERA BAUMAXU. Dobrá šou a hlavně měl skvělý triko :D Ještě jsem počkal na kapelu SOUTHPAW, na kterou s emi zdálo, že moc lidí nedorazilo. STO ZVÍŘAT jsem kupodivu taky vynechal. Chtěl jsem jít, ale nohy ne. Nějak jsme polehávali v kempu a šetřili se na další interprety. Dorazili jsme tedy na kapelu UDG, kterou moc neznám, ale nebyla špatná ;) Po nich už ale byla připravena jedna z hlavních hvězd festivalu, jamajská reggae babička DOREEN SHAFFER s bandem. Slast pro ouška, uctihodný výkon!. Následovala kapela, která za sebou měla 600 km, ale které to nevadí, protože se vždy nechá nabít energií od diváků - TATA BOJS. Nádherná světelná šou, řekl bych. No ale pozor! Na pódium se poté objevila kapela, kterou znám z empétrojek už dost let, ale nikdy jsem ji neviděl naživo. S našlápnutými melodiemi nás všechny roztančili britští TRANSGLOBAL UNDERGROUND! Při písni Teample Head jsem měl co dělat, abych se udržel - parádní hudební orgasmus :) Následující skupinu WOHNOUT jsem neviděl (ale zas jsem jí viděl už tolikrát ...). Stejně jsem se těšil a šetřil na pankáče E!E a ti nezklamali. Parádní blátivé pogo. Přes den občas spadlo trochu vody, ale stejně tak občas svitlo slunce. Gumáky versus sluneční brýle 1:1.

Fotky z pátku:


Sobotní probuzení bylo pod mrakem, ale nevypadalo to zas tak moc hrozně. Sprcha ale přišla, když jsme zjistili, že přes noc vykradli nějaký šmejdi několik stanů. Prý dokonce "okrádali mrtvoly", neboli prošacovali kapsy i těm, co našli spící ve stanu. Hnus, ruce usekat, debilům! Podle mě nejlepší trest je chytit je při činu, přivázat někam na pevno ke sloupu a dát na něj ceduli "vykradač stanů". Pak ho ponechat osudu až do neděle a nevolat policajty (stejně by ho pustili). Souhlasíte?

Zašli jsme na teplý oběd do místní restaurace, poklidili a připravili se na další hudební nášup. Od 11:30 už to rozpálili RARA AVIS, ale moc brzo na mě, tak nevím jaký byli. PRAGUE CONSPIRACY jsem viděl taky několikrát a od doby, co jim vypadlo z názvu SKA, jsem je ještě neslyšel hrát. Ani na ně jsem se ale nebyl podívat. Při hrajícící kapele GANG-ALA-BASTA jsme už ale byli v areálu a odpočívajíc jsme je poslouchali. Pak přišel déšť a dost lidí vyhnal z placu. Mně ne! Počkal jsem si na Ondřeje Hejmu a jeho ŽLUTÝ PES. Dobře jim to hraje dědkům :) Snad vtipně se do navážel jeden návštěvník stojící pod pódiem, který po každé písní zvolal na Hejmu "postupuješ do dalšího kola" v narážce na jeho účast v superstár :D Avizovaná kapela ECTASY OF SAINT THERESA se bohužel pro nemoc člena kapely nemohli zúčastnit. Kapelu KURTIZÁNY Z 25. AVENUE jsem bohužel také neviděl. Další na řadě byli úžasní, bezvadní a skvělí NAVIGATORS! Dle mého názoru je tahle kapela pro tento festival to nejlepší. To byla nádhera je opět slyšet naživo. Na COCOTE MINUTE jsem se nedostavil, ale určitě to taky parádně rozjeli. Hodně parádního hip-hopu přinesl s sebou na pódium PRAGO UNION. Skvělý texty! Další světovou hvězdou byl MAX ROMEO z Jamajky. Sklidil myslím velké ovace. No a nakonec asi největší tahák festivalu - britští STEREO MCs. Ty už jsme určitě v rádiu slyšel a těšil jsem se na ně. Ale musím říct, že kromě temperamentních tanečnic mne nijak zvlášť neoslovil. Rozhodně ale nevadí, i tak je fajn vidět na tak "malém" festivalu tak velkou hudební osobnost. Na závěr sobotní noci zahráli (jako už po několikáté) SKYLINE. A zase, od odchodu zpěvačky Jitky jsem na ně neměl tu pravou náladu (hopsající Marka měla prostě zůstat u Gai!).

Druhou stage jsem navštívil asi dvakrát, pokaždé jen kvůli fotbálku. Tyhle rychty, to neni nic pro mně...

Fotky ze soboty:



Video neni ani jedno ...


Co dodat na závěr? Shrnu to stručně ... Počasí dobrý, mohlo být hůř. Kapely uspokojivé. Návštěvníci milí a pohodoví. Pořadatelé taky v pohodě. Pivo dobrý, chutnalo. Jídla spóóóusta (nejlepší podle mě vjetnamci a jejich nudle s kuřecím masem a bramboráky :). TOIky taky ušli, testoval jsem je skoro všechny a jako nevim, čekal někdo, že tam bude navoněno, kytička ve váze a obrázek na dveřích? Kdo chodí na diskotéky a poslouchá R´n´B, tak ať nejezdí na RFCH ;)

Bylo to vlastně přesně takové, jaké jsem očekával - geniální!

Na příští rok přeji pořadatelům dobrou volbu kapel, aby vše klaplo a opět se to povedlo i podvanácté. Takže pevně věřím, že se zase na konci srpna 2011 ve Vroutku opět potkáme!!!

6 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Nějaké pomotané. K25A tam byly, asi se stihli uzdravit. Kvůli nemoci vypadla EXC sv. terky. Jinak dobrý, snad jen ta slavná a opěvovaná Doreen. Při vší úctě, trochu Ein Kessel Buntes ..ne? Pepíček Zíma by si s ní mohl střihnout duet.
Tom

Unknown řekl(a)...

Jj už jsem to opravil. Problém byl v tom, že ani EoST ani Kz25A moc neznám a tak jsem to docela slušně popletl ;) Mě se ta Doreen docela líbila. Hlavně proto, že v jejím věku je prostě paráda, když zavítá to nějaký vesnice někde v Čechách a "rozbalí" to tam. Každopádně duet se Zímou by byl masakr :D

Anonymní řekl(a)...

..mám pocit že o 600 km říkala něco kapela UDG, ne Tata Bojs... ??

Unknown řekl(a)...

Já právě mam zas pocit, že to byli Tata Bojs. Ale jestli se pletu, tak snad mi bude odpuštěno :)

Anonymní řekl(a)...

jj byli to UDG, kteří strávili celý den v dodávce a jeli 600 kiláků :) Jinak hezky napsané, se vším souhlasím, jen mě mrzí, že jsem nevydržela víc, ale byl to můj první fesťák a tak jsem vynechala v sobotu víc kapel než bylo v úmyslu :) Tak příští rok snad už to bude lepší ! :)

Unknown řekl(a)...

Tak se omlouvam, asi jsem měl nějakej posun v časoprostoru během toho výroku :)) Díky za komenty! Jinak já to přepálil naštěstí v ten čtvrtek. Proto je to warmup, aby pak pátek nebyl náročnej ohledně vypitého alkoholu. Doporučuju se na příští rok dohodnout a udělat si (třeba i s povolením) oficiální warmup ve stanovém městečku s hudbou. Minimálně by jsme mohli vzít nějaký nástroje, nebo by nám mohli povolit i víc. To by byla paráda přece :)