středa 2. září 2009

Rock For Church(ill) 2009

Tak je za námi další, tentokrát jubilejní desátý ročník hudebního festivalu RFCH. Konal se jako vždy v areálu myslivna ve Vroutku u Podbořan. Původně jsem report nechtěl dělat, ale nakonec jsem si řekl, že to trošku zhodnotím.

Poprvé jsem letos vyrazil už ve čtvrtek s klukama na warmup, čili předehřátí žaludků ve stanovém městečku. Nebyli jsme sami - jak loni slíbili "hradišťáci", tak udělali a dorazili taky o den dříve. Dokonce nezapomněli na kultovní ceduli a pomocí barelů na odpadky si vymezili prostor pro jakési město ve městě. Přijeli jsme s klukama až za tmy, já ze z Plzně, oni z Loun. Postavili stan, napnuli plachtu na barkase a začli zahřívat. Rum a pivko teklo všude. V průběhu večera jsme zašli na seznamovačku za hradišťákama, trošku si zablbli z čelovkama a foťákem a v noci jsem se vydal přímo k hlavnímu pódiu, protože areál byl osvětlen a otevřen. První co mne zarazilo, byla tráva na ploše areálu - nebyla tam skoro žádná. Hodně lidí si pak stěžovalo na prach, ale tak co, lidi nejsou z cukru ne?! Někdy kolem třetí čtvrté jsme to zapíchli a šli spát.

Ráno jsme v poklidu vstali, posnídali a koukali, jak se stanové městečko pomalu ale jistě plní auty, stany a hlavně natěšenými návštěvníky. V průběhu dne dorazili ostatní naši kamarádi (hlavně drahé polovičky) a městečko bylo již vcelku slušně zaplněné. Nakonec se lidi roztáhli až někam dozadu k lesům a bylo jasné, že letošní ročník jich přilákal možná rekordní počet. Hradišťáků bylo nakonec snad čtyřicet.

Jelikož jsem měl v poledne hlad, na první kapely jsem se nedostavil a tak k nim nemám co napsat. Dorazil jsem až na kapelu U-PRAG, která zastupovala TATA-BOYS, jenž letos zrušili kvůli zranění člena kapely všechny koncerty. Zahráli do pohody. Jako nadšence perkusních nástrojů mne hlavně potěšili kluci, co hráli na darbuku a další bubínky. Paráda! Po této kapele nastoupili asi hodně očekávaní Visáči, neboli Visací zámek. Nutno říct, že na ně přišlo mnoho lidí. Od mladých po starší i přes hodně malé děcka s rodiči a snad jsem tam viděl pařit i jednoho skorodůchodce. Je to prostě punková legenda, která si obecenstvo dokáže získat. Například spartakiáda pod vedením kytaristy sklidila velký úspěch. K punku se hodí SKA a v tomto stylu hrají velmi dobří slovenští Polemic. Předvedli myslím klasický výstup a hlavně na nich bylo vidět, že si atmosféru festivalu náramně užívají. Díky bratia! Pak přišla na řadu večeřě v campu, protože noc byla ještě mladá. Proto ani ke kapele Sunshine nemám nic. Rychle něco do žaludku a hurá na Irie Revoltes (DE, F). Ti to fakt parádně rozbalili už od začátku a bylo co poslouchat i na co koukat. Následující kapelu Wohnout tu snad nemusím představovat. Taktéž jako v případě Polemiků standardní výkon. Na závěr pátečního večera zahrál Krucipüsk, kteří si dovolili slušný přídavek. Není divu, lidí na place bylo stále dost. Po skončení jsem ještě chvíli zůstal v areálu a poklábosil s pár lidma. Zdravím kluky z Kralovic! Rozhodně jsem neměl chuť jít spát brzy a tak jsem zavítal na Reprsent stage, kde z kotoučů různých DJs hrály rytmy reagge, D´n´B, jungle apod. Nechal jsem se lehce unést a po příchodu ke stanům jsem zjistil, že rozpoznám barvy aut a stanů. Nebylo divu, bylo šest ráno. Šel jsem tedy spát ...

Druhý den ráno nám trochu trvalo, než jsme se dali do kupy, ale není nic lepšího, než si dát svěží koupel pod studenou tekoucí vodou - to fakt probere! Opět jsem neměl na to, jít na plac hned při první kapele, čili jsem se dostavil až na Matahari. Ty jsem snad ještě naživo neviděl a docela mile mne rozpohybovali. Zvlášť zpěvačka s krásným drsným hlasem. Na dalšího interpreta jsem se těšil už dávno před fesťákem. Kamil Střihavka! Pan zpěvák s perfektní inotací a se skvělými texty. Zvláště děkuji za píseň o Lounech, z kterých pocházím. Kdyby někdo věděl kde se dá tento song sehnat, nebo hlavně jak se jmenuje, nechť použije komentáře pod článkem. Po tomto úžasném zpěvákovi nastoupila skupina Navigators, která myslím sklidila velký potlesk. Zvláště frotnman si asi atmosféru užíval, neboť úsměv na jeho tváři nezmizel ani na okamžik. Chtěl bych také vzdát hold zpěvákovi této kapely Martinu Svátkovi. Snad nevidomý, ale s báječným hlasem! Díky. Večeře mne připravila o kapelu Gaia Mesiah. Ale stejně jsem slyšel dost názorů, že od odchodu zpěvačky (což jí nikdy nezapomenu) už to není co to bývalo. Snad se zmátoří. Další skvělou peckou byli revoluční United Flavour. Myslím, že také není třeba se více rozepisovat. Celkem slušný výkon a nadšení z obecenstva předvedli Support Lesbiens. Pak jsem musel vypnout foťák, protože baterky docházely a blížil se hlavní host festivalu ADF. Před nimi ještě zahráli MACKA B & Roots Ragga Band (UK), ale ty jsem taky vynechal. Popravdě nelze stihnout všechno. Předposlední kapelou byli tedy Asian Dub Foundation (UK). Na ně se snad těšila naprostá většina návštěvníků. Dle mého skromného názoru musím říct, že nepředvedli něco zvlášť úžasného. Kdo je zná, slyšel, co zná. Nic víc, nic míň. Ale hráli pěkně z ostra, to se musí nechat. Jelikož závěrečnou kapelu sobotní noci zná snad uplně každý, nečekali pořadatelé na nic a překvapení k jubileu festivalu spustili hned po ADF. Byl jím velkolepý ohňostroj. Krásně stupňovaný a trval snad celých deset minut. Po té nastoupila poslední kapela letošního ročníku skupina Skyline. Ani v tomto případě není snad třeba představovat.

Moje fotky z akce naleznete zde:

Čtvrteční warmup:

Pátek:

Sobota s nedělním ránem:

Pár videí jsem natočil a jsou zde:



Na závěr bych chtěl poděkovat hlavně pořadatelům za skvělou práci (čert vem prach, toiky, sprchy, jídlo ...). Na fesťák se jezdí zapařit, kdo si stěžuje, je trubka ;) Jaký si to uděláš, takový to máš.

P.S. LOUNY ZDRAVÍ HRADIŠTĚ!!!

P.P.S. Komu ještě bylo v pondělí špatně? Zatím koho jsem se ptal, tak všem. Myslim že ta voda nebyla snad ani užitková ;))

6 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Co se týká tý písně od Střihavky, tak to myslím vyšlo hned na prvím CD od BSP. Celkově jich BSP ani moc nemělo, myslím že dvě. Název ti přesně neřeknu.

Anonymní řekl(a)...

Tak ta píseň se jmenuje Berkley a najdeš ji tady http://kamil.strihavka.its.cz/06_disco_bsp.htm
Dokonce se dá přehrát a možná i stáhnout.

www.rastafari.cz řekl(a)...

ohnostroj byl zbytecnej, jen rachot bez rytmu a melodie

Unknown řekl(a)...

Díky moc! Jsem teď v práci, ale hned jak budu doma, tak sosám. To si musim poslechnout ještě jednou!

Jinak ohňostroj k jubileu podlě mne patří ;) Akorát to asi psi nesnesou ... A pokud bys chtěl ohňostroj s hudbou, tak doporučuju zajít na tu soutěž v Plzni. To je paráda! Ohňostroje do hudby s choreografií ;)

Anonymní řekl(a)...

já myslím, že to byla standardně povedená akcička a i mě bylo ještě v pondělí zle :-) takže viva Rock for Church(ill) a příští rok se tam opět sejdeme :-))

Unknown řekl(a)...

Už se to pomalu ale jistě blížííí :))