neděle 26. srpna 2012

ROCK FOR CHURCH(ill) 2012


Bohužel je to za námi, bohudík je to za námi ...


Bohužel proto, že to skončilo a bohudík proto, že to proběhlo hladce a byl to jeden z nejlepších ročníků!

Třináctý ročník festivalu zazněl v areálu Myslivna ve Vroutku (u Podbořan). Vyvedl se parádně!

Organizátoři letos opět nezklamali a bylo vidět, že se snaží každým ro(c)kem zdokonalit. Připravili pro návštěvníky hned několik změn. Tak například se poprvé přesunula DJ stage do hlavního areálu, takže odpadlo přebíhání, bylo méně kontrol u vchodu a také mohl vzniknout nový prostor pro parkování stánkařů a podobně. Skvělý tah!

Další pozitivní změnou byl nový dodavatel piva, který letos nabídl skvělý mok za přijatelnou cenu. Je jasné, že ne každému musel chutnat a ne každý se spokojí s touhle cenou, ale kdo jezdí na festivaly, tak ví ...

Hlavní pódium bylo opět velké, bytelné a skvěle nasvícené. Dvě plátna poskytovala dostatečný přehled i díky několika kamerám a režiji. DJ stage byla letos chytře vyřešena pomocí cirkusového šapitó, což ocenili diváci hlavně v děšťových přeháňkách. Mohli pařit, vařit, dupat a všechno pěkně v suchu.

VIP zóna, která byla letos také poprvé, byla bohužel postavena trochu nešťastně a to za hlavním zvukařem, takže z ní bylo vidět na pódium jen hodně minimálně.

Ochranka u vstupu dobrá, snad žádný problém. Hasiči připraveni, záchranáři a policie měli myslím klidnou službu (oproti loňsku ...).

Jídlo bylo řekl bych stějné jako vloni ... v něčem lepší, v něčem horší, to se dá hodit za hlavu.

Toi-Toiky a umývárny snad letos nepřetékaly, naopak jsem si všiml častého servisu, tak to má být.

Jak sepsat, co se tam letos odehrálo ... ? Asi stručně, netřeba dlouhých slov.

Takže Čtvrtek:

Prvních pár lidí bylo na louce už odpoledne, Louny i Hradiště přijeli a postavili zase městečka v městečku, přijeli i piráti a do večera bylo postaveno několik málo desítek stanů. V areálu vrcholily přípravy. Noční pohoda dala vzniknout úvodní fotografii RFCH 2012, za to fakt díky :)

Potom Pátek:

Bohužel České dráhy si stále musejí hrát na monopol a tak narvané vlaky do Vroutku na devátou nepřijeli. Lidi přicházeli po malých skupinách a většinou autem. Však se na ČD už taky "vaří voda" ...

První kapela odpálila svoje tóny v pravé poledne, byli to Gang Ala Basta. To byl ještě prostor pod pódiem zatravněný a svěží. Taktéž při Goodfellas bylo na place řídko. Když ale přišli plzeňští Tleskač, začalo to slušně vařit a bylo plno. Za přijemných melodíí kapely Vlatava se odpoledne areál začal pomalu ale jistě plnit natěšenými návštěvníky. Kolem páte pak dali prostro punku, pogu a pivu kluci z kapely Vypsaná Fixa. To už se zvedal prach. Ani další dvě kapely nenechali lidi vychladnout. Wohnout a po nich i Tři Sestry přijeli s řádným nášupem a a drželi prodej piva na slušné úrovni. První děšť tak nikoho neodradil.

Jak se již na fórech několikrát řešilo, Rock for Churchill není jen o rockové muzice, snaží se nabídnout i něco víc. Bohužel né všichni mají v lásce reggae a jemu podobné styly a tak se každý rok řeší, proč pořadatelé zvou na RFCH muzikanty z Jamajky a pod. Když to ale pak na pódiu rozbalíl Horace Andy, rázem jako by předsudky zmizeli. Do posledního místa zaplněný prostor pod pódiem tomu jasně nasvědčoval. První půlka festivalu se blížila ke konci a tak bylo třeba řádně zafinišovat. U mikrofónů se tak objevili Panteón Rococó z Mexika a řeknu vám, paráda. Stejně tak dobře (néli ještě o několik stupňů více) zahráli poslední vystupující Shapeshifter z Nového Zélandu.

Jěště jsem šel omrknout DJ stage a omrknul jsem jí docela dost. Aspoň se člověk nepřerazí o šňůrky od stanu, když jde spát ... protože vidí na cestu :)

Nakonec Sobota:

V sobotu se začalo hrát o něco málo později, než bylo avizováno, protože na poslední chvíli odpadli z playlistu Loco Loco (opravte mne, pokud se pletu). První kapelu A-Banquet a druhou Prague Conspiracy jsem prostě a jednoduše prospal. Mojí neoblíbenější českou festivalovou kapelu, Navigators, jsem stihl už jen ze závěru. Odpoledne pokračoval mejdan pod hlavním pódiem s kapelou Sto Zvířat. Ti si publikum jako vždy náramně užili. Další vystoupili staří dobří známí Skyline. Na loňském ročníku měli sice lepší čas a tah ráli za tmy s parádní světelnou show, ale i tenhle rok předvedli co umí. Umí to rozbalit a roztancovat všechny!

Ještě před dobročinnou akcí se svíčkami přišel na scénu U-cee, kterého doprovázel Flavour Band. Sista Carmen má teď rodičovskou pauzu a tak kapela nezahálí a hraje. Hrála luxusně a U-cee zpíval a řádil ještě lépe. Pak přišla akce Světlo pro svět. Bohužel to jsem byl mimo areál a nevím přesně, kolik tam bylo zapálených svíček, ale asi hodně...

Pak přišla trochu změna v programu. Kvůli počasí byl ohrožen přílet dvou vystupujících kapel a zatímco hráli Tito & Tarantula z Mexika, Dub Pistols a Freestylers seděli snad ještě v letadle. Nakonec ale i oni dorazili a mohli tak uzavřít letošní díl festivalu. A ještě že počasí dovolilo, protože kdyby nepřijeli, nebyl by závěr takový, jakýbyl ... FAMÓZNÍ!!!

V neděli se všichni návštěvnící probudili do akorátního počasí na balení stanů. Snad všichni si uklidili binec u stanů, nechali jen pytle s odpadem a v poklidu opustili stanové městečko a doufejme, že nikdo nenadýchal policistům ani jedno promile ...

... takže na dalším ročníku čáu :)

Fotky zde:


Videa zde:


 
Zdraví pan žárovka :)

Žádné komentáře: