neděle 8. srpna 2010

Chrliče na náměstí Republiky v Plzni

Anděl, Velbloud a Chrtice:


Tak už to stojí! Dlouho diskutované chrliče po letech opět zdobí(?) plzeňské náměstí a jak se zdá, někomu vadí a někomu ne. Už od zveřejnění prvních fotografií vítězného návrhu architekta Ondřeje Císlera se plzeňané rozdělili na dva tábory odpůrců a zastánců. Ve třech rozích tak stojí tři rozdílná moderní sousoší. Každé se skládá z bronzového pozlaceného chrliče a monolitické kašny z masivní černé žuly, vyrobené v Číně. V severovýchodním rohu stojí kašna symbolizujíci Anděla, v jihovýchodním Velblouda a v jihozápadním Chrtici. Což jsou heraldické figury z plzeňského znaku.

Vyústění z chrličů:

Kašny ale teď už stojí a byl jsem se na ně podívat. Slavnostní uvedení do provozu bylo 29. července a přišla na něj spousta lidí. Celý projekt stál bezmála 27 mil. korun. Můj pocit z nich není nijak zvláštní, asi proto, že nejsem rodilý plzeňan, ale asi se mi líbí. Líbí se mi designové provedení. To pravé zlato na povrchu je za svitu slunce nádhera a ty černé nádoby na chytání vody na mě taky působily dobře. Nelíbí se mi ale po technické stránce. Například ze sousoší Anděla za větru dopadala voda mimo "mísu" a tak bylo rázem všude kolem plno vody. Do kašen začali lidé házet mince a při zahlédnutí i několika dvacetikorun se mi naskytla otázka, kdo tam první asi skočí. (Někde jsem se dočetl, že už na to přišli bezdomovci a začali chodit na lov).

Nejvíc mě ale zklamalo, když jsem viděl na chrličích škrábance! Jména, vzkazy, symboly prázdných sudů a podobně. Dávám jim měsíc, maximálně dva a myslím si, že spodek nechá město nějak překrýt, protože to jinak špatně dopadne. Ostuda! To se někteří neumí chovat?!

Umělecký přídavek od pitomců:


Ať si každý udělá názor na kašny sám, jestli se mu líbí nebo ne. Město doufá, že si lidé prostě zvyknou a chrliče se tak stanou dalším znakem Plzně.

Fotky z náměstí zde:
Hlasování zastupitelů:

Dostal se ke mě ještě seznam hlasování zastupitelů města Plzně. Je trošku s podivem, že kašny odhlasovala (kapitalistická) ODS. Takže mi to příjde zas jako vždy, že si někdo namastí kapsy a ostatní ať se klidně zcvoknou ...

2 komentáře:

Mamba řekl(a)...

Dokud kašny nestály, byla jsem na straně jejich odpůrců. Po zhlédnutí naživo jsem musela konstatovat, že se na náměstí Republiky hodí a krásně ladí s morovým sloupem a katedrálou. Ať si říká, kdo chce, co chce, ty kašny jsou šik! Jen mám pocit, že investice byla neadekvátní podobně jako u "nové" Mlýnské strouhy...

Unknown řekl(a)...

Lidé si prostě zvyknou a když ne, tak je to "taky" jedno, co jim zbyde. Zajdu se brzo zase podívat, jestli nepřibyli na chrličích nějaké nové ornamenty. A ani by mě nepřekvapilo, kdyby ano.